Tu când ai făcut ultima dată un examen Papanicolau?

 

Cancerul de col uterin este unul din cancerele cele mai frecvent întâlnite la femei (ocupa locul 2 la nivel mondial).

România se afla pe primul loc în Europa atât ca incidenta (3500cazuri noi/an) cat și ca mortalitate(~2000 decese anual).

Ce este colul uterin?
Colul uterin(cervixul) reprezinta segmentul inferior al uterului care face legătura dintre uter și vagin.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin? Infecția cu virusul HPV (este principalul factor de risc). Sunt depistate la ora actuala peste 100 de tipuri(tulpini) diferite, dintre care peste 30 cu dezvoltare la nivel genital.

Alți factori de risc:

 • lipsa testării regulate PAP/BPN
 • fumatul
 • scăderea imunității
 • viata sexuala promiscua, debut precoce al vieții sexuale
 • utilizarea prelungita de contraceptive orale 5ani.

Care sunt simptomele cancerului de col uterin? În cele mai multe cazuri cancerul de col uterin este asimptomatic, dar pot apărea simptome nespecifice cum ar fi:

 •  sângerări intermenstruale
 • sângerări la contact sexual sau in timpul examinarii ginecologice
 • sângerări în menopauza
 • scurgeri vaginale abundente
 • dureri pelvine
 • dureri la contact sexual.

Toate aceste simptome pot apărea și în alte situații (inflamații, infecții etc), de aceea trebuie consultat medicul ginecolog înainte de a intra în panica.

Ce poți face?

Te poți programa la un consult la medicul specialist ginecolog pentru o consultație de specialitate și recoltare pentru test PAP.
Testul Papanicolau (PAP, BPN, citologie cervicala) este o metoda prin care, în timpul consultului ginecologic, se recoltează prin periere, celule de la nivelul suprafeței colului uterin și a canalului endocervical (canal care străbate colul uterin), care apoi sunt examinate la microscop de către un medic specialist. Acest test are ca scop detectarea unor modificări ale celulelor care pot fi benigne (în infecții, inflamații), precanceroase (displazii), sau maligne (cancer de col uterin).

Cand si cat de des se recomanda sa se faca testul Papanicolau?

Testarea trebuie inițiată intre 20 și 30 ani și se efectuează 1 test anual. Ultimele recomandări ale Societății Americane de Cancer spun ca după 30 de ani se pot spatia examinările la 2-3ani dacă ultimele 3 Pap-testuri au fost normale, dar asta în condițiile în care exista o legătura strânsa medic-pacienta (în sensul în care pacienta este notificata ca a venit momentul sa repete examenul Papanicolau), legătura care din păcate la noi lasă de dorit. Dacă se asociază testarea HPV la testul Papanicolau, se poate spația mai mult intervalul, până la 5 ani.
După 70 ani femeile cu 3 teste PAP succesive normale și fără teste anormale în ultimii 10 ani pot sa oprească testarea.

Femeile care sunt histerectomizate total (adică s-a extirpat chirurgical uterul) pentru o afecțiune benigna (de exemplu Fibrom uterin) nu mai trebuie sa facă examen Papanicolau.

Doamnele care sunt histerectomizate subtotal (adică colul a rămas pe loc) vor continua urmărirea. Așadar doamnelor, cele care ați avut o intervenție chirurgicala ginecologica, este foarte important sa știți exact ce operație s-a practicat.

Conditii de recoltare PAP/BPN/citologie

Nu exista reguli stricte, dar în general se recomanda ca recoltarea sa se facă la jumătatea ciclului. Nu se recoltează pe perioade de menstruație, sângerări active ale tractului genital. Se recomanda ca 2-3 zile anterioare efectuării testului sa se evite dușuri intravaginale, contacte sexuale, metode contraceptive vaginale.
În caz de rezultat PAP anormal: Dacă rezultatul BPN/PAP este anormal, medicul ginecolog poate recomanda și alte teste diagnostice,tratament medicamentos sau chirurgical minim invaziv, în funcție de de rezultat.

Concluzie:

 1. Cancerul de col uterin poate afecta orice femeie care este/a fost sexual activa.
 2. Cea mai buna apărare împotriva cancerului de col uterin o reprezinta depistarea precoce.
 3. Diagnosticarea în stadii incipiente iți oferă cea mai buna șansa de a face ceva și implicit de a-ți salva viata.

Distribuie:

Informații pacienți

Trimite un mesaj