Menopauza: o etapă fiziologică din viața femeii

Va propun sa va rețin atenția câteva minute cu câteva informații despre ce înseamnă menopauza, ce schimbări aduce în viata unei femei.

Ce este menopauza?

Menopauza este un proces fiziologic prin care se suprima menstruațiile. Perioada de vârstă la care se instalează este 45-55 de ani.

Cum știe o femeie ca a intrat la menopauza?

Diagnosticul de menopauza este unul retroactiv, practic se pune la un an de la ultima menstruație. Se descriu din punct de vedere medical 3 perioade: premenopauza care începe în jurul vârstei de 40 de ani în care femeia prezintă întârzieri de menstruații sau sângerări abundente si uneori si fenomene psihovegetative; urmează apoi menopauza acompaniata de tulburări vasomotorii uneori foarte supărătoare; si ultima perioada, postmenopauză când se sistează complet functia axului sistem nervos (hipotalamo-hipofizar)-ovare.

Ce tulburari de ciclu pot sa apara?

Pana la suprimarea completa a menstrelor, femeile se pot întâlni cu diverse situații:

  • sistare brusca a menstrelor
  • întârzieri de menstre
  • menstre abundente cantitativ și lungi ca și perioada, motiv pentru care pacienta trebuie sa se prezinte la un ginecolog pentru a stabili exact cauza sângerărilor

Ce tulburari vasomotorii, psihologice pot sa apara?

Majoritatea femeilor le descriu ca și “valuri de căldura” care apar la nivelul fetei, gatului si pieptului urmate apoi de transpirații și se însoțesc de stări de agitație și palpitații.
Frecvent femeile se mai plâng de insomnii, lipsa capacității de concentrare.

Ce modificări apar la nivelul pielii si mucoaselor?

În mod normal estrogenii asigura tonicitatea pielii prin stimularea sintezei fibrelor de colagen și elastina; scăderea nivelelor de estrogeni va fi urmata de subțierea si pierderea tonusului pielii.La nivelul vaginului subtierea mucoasei vaginale și scăderea secrețiilor vor duce la senzația de uscăciune, usturime, discomfort în timpul actului sexual.

Alte modificări

La nivelul aparatului urinar datorita dezvoltării structurilor conjunctive în detrimentul celor musculare, modificărilor la nivel uretral, atrofiei structurilor nervoase poate sa apară incontinenta urinara (pierderi involuntare de urină).
osteoporoza; pe măsura înaintării în vârsta apare un dezechilibru intre resorbție și formarea osoasa.
Tot datorita modificărilor hormonale se modifica modul de depunere al țesutului adipos, se trece la un mod de dispunere android, se creste în greutate, creste rezistenta la insulina, creste riscul aterosclerotic.

Ce sa faci când intri la menopauza?

Depinde de caz:

  • dacă femeia se confrunta cu tulburări de menstruație întârzieri/menstre lungi, abundente trebuie sa se prezinte la medic
  • dacă menstrele se opresc brusc și nu sunt alte probleme se mențin recomandările de 1 consultație/an
  • dacă după o perioada de 1 an de absenta a menstrelor apare o sângerare, chiar dacă nu este abundenta, trebuie mers la un control; după instalarea menopauzei nu trebuie sa mai apară menstruație
  • tratament de substituție hormonala se poate lua, dar numai după un control amănunțit și numai la indicația unui medic
  • pentru disconfortul vaginal, exista ovule, unguente care conțin estrogen și care atenuează simptomatologia
  • pentru manifestărilor vegetative exista preparate ce conțin derivate din plante care le combat într-o oarecare măsură; se mai poate și cu o dieta bazata pe preparate de soia( de avut grija ca procesarea industriala alterează compușii din soia și nu mai sunt activi, cum se întâmplă la brânza de soia de exemplu) sau semințe de in, rezultatele sunt însa inconstante.

Distribuie:

Informații pacienți

Trimite un mesaj