Multe paciente care se adresează unui medic ginecolog spun de cum intră pe ușa cabinetului că nu vor decât o ecografie ginecologică, “că doar se vede dacă este ceva problemă”. În cele ce urmează aș vrea doamnelor să vă fac sa înțelegeți de ce sunt utile ambele examinări.
Examenul clinic ginecologic oferă posibilitatea medicului de a examina organele genitale externe (aspect, leziuni, tumori etc.), de a vedea dacă conținutul vaginal (secreția vaginală) este normal din punct de vedere al cantității, al aspectului, de a vedea cum arată colul uterin (este sau nu rană pe suprafața lui), de a palpa uterul, de a-i aprecia consistența și de a aprecia dacă o eventuală durere pe care pacienta o reclamă ține de sfera genitală sau nu. Nu orice durere percepută de femei la nivelul abdomenului inferior sau “pe sub burtă” cum mai spun pacientele, ține de sfera genitală); de asemenea examenul clinic permite depistarea unor formațiuni tumorale care pot aparține uterului sau ovarelor sau nu. Se poate întâmpla ca la examenul clinic sa nu poți palpa anumite formațiuni tumorale: pacienta este mai plinuță sau este foarte sensibilă și nu permite o examinare clinică adecvată.
Examenul ecografic vine sa completeze informatiile adunate la examenul clinic: se vizualizeaza uterul, se apreciaza structura lui, se fac masuratori; la fel se vizualizeaza ovarele si tot asa sunt masurate si apreciate din punct de vedere al aspectului ecografic. Examenul ecografic nu poate insa sa ofere informatii clinice, de exemplu despre cum arata suprafata colului uterin sau daca eventualele dureri care au determinat-o pe pacienta sa se adreseze medicului tin de sfera ginecologica sau nu.
Ceea ce vreau eu sa intelegeti doamnelor este ca examenul clinic si examenul ecografic nu se exclud unul pe celalat ci dimpotriva se completeaza, ofera medicului oportunitatea de a avea acces la toate informatiile si de a putea formula un diagnostic complet si corect si implicit de a va putea trata corect.
© 2024 All rights Reserved